Belang vleermuis voor landbouw niet te onderschatten

06.11.2015 “Belang vleermuis voor landbouw niet te onderschatten”

Vleermuizen zijn erg waardevol voor de landbouw en veeteelt. Per nacht eten zij ongeveer een kwart tot de helft van hun lichaamsgewicht aan insecten op, waardoor ze als natuurlijke bestrijders kunnen beschouwd worden. In Noord-Amerika zou dit nut zich uitdrukken in zo’n 3,7 miljoen dollar, zegt Natuurpunt. De organisatie benadrukt dat het belang ook in België niet te onderschatten is, al gaat het niet zo goed met de vleermuis. Zo’n twee derde van de Vlaamse soorten zijn bedreigd, klinkt het.

De wereld telt zo’n 1.000 vleermuissoorten, waarvan er 17 in Vlaanderen voorkomen. Het betreft insecteneters zoals de ingekorven vleermuis, die zich voedt met spinnen, vliegen, vlinders en motten. Dat bleek eerder al uit een studie van Natuurpunt in 2013. Vooral doordat zij gericht jaagt op stalvliegen is zij een belangrijke hulp voor de veehouderij. Ze zorgt voor minder stress in de stal, meer en betere melk en minder bestrijdingsmiddelen.

Een vergelijkbaar effect is te verwachten voor de landbouw, al is dit (nog) niet onderzocht in ons land. In Noord-Amerika gebeurde dit wel, en dat leidde tot opvallende resultaten. Volgens een studie gepubliceerd in Science (2011) zouden vleermuizen de landbouwsector jaarlijks gemiddeld 3,7 miljard dollar aan schade helpen voorkomen door het opeten van schadelijke insecten.

Een recenter Amerikaans onderzoek in maïs stelde het nut van vleermuizen in gewasbescherming experimenteel vast. De plaag- en ziektedruk in maïsvelden op 12 locaties werden vergeleken: 6 locaties waarop netten werden opgesteld, zodat vleermuizen er ’s nachts niet konden jagen, en 6 locaties zonder netten. De insecten- en schimmelschade aan de gewassen op de locaties met netten waren hoger dan op de locaties zonder netten. De onderzoekers ramen de waarde van vleermuizen voor de maïsteelt alleen al op minstens 1 miljard dollar.

Ondanks het nut van de vleermuis, gaat het niet goed met haar populatie. Volgens Natuurpunt staat zo’n twee derde van de Vlaamse soorten op de zogenaamde Rode Lijst. Het gebruik van gewasbescherming en de bijbehorende afname van insecten, maar ook de hoge lichtvervuiling in Vlaanderen, het gebrek aan duistere vliegroutes en geschikte overwinteringsplaatsen zouden daarbij een rol spelen.

Bron: Natuurpunt

Beeld: Hugo Willockx

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.