Blauwe bes Goldtraube plukrijp

zelfpluk blauwe bes Bezegaard

Het paradijs: zo noemen heel wat jaarlijks terugkerende zelfplukkers ons veld met de Goldtraubes. Manshoge struiken waar je de vruchten op ooghoogte plukt, en waar je je heel even in één of ander exotisch paradijs waant.

Blauwe bes zelfpluk Goldtraube

De Goldtraube is een echt buitenbeentje bij de blauwe bessen. De vruchten zijn niet de allergrootste, zijn vrij rond en kunnen vrij donker worden bij volledige rijpheid. Dan zijn ze ook echt zoet. Maar speciaal is vooral dat deze soort als voorouder niet uitsluitend de Highnush Blueberry heeft (zegge en schrijve de Amerikaanse Blauwe Bes).

Blauwe bes Bezegaad

Dat hebben we te danken aan Dr. Wilhelm Heermann. In 1928 begon deze Duitse onderzoeker aan de Landbouwfaculteit van ‘Landsberg an der Warte’ met de eerste pogingen om Amerikaanse blauwe bessen te telen. Maar bijzonder was dat hij de Highbush Blueberry (de Vaccinium Corymbosum) kruiste met de Lowbush Blueberry (de Vaccinium Angustifilium, zeg maar de wilde bosbes zoals die in Amerika voorkomt).

Zijn eerste kruisingen heetten de ‘Blau-Weiß-Goldtraube’ en de ‘Blau-Weiß-Zuckertraube’, vertaald de Blauwwitte Gouddruif, en de Blauwwitte Suikerdruif. Uit deze laatste selecteerde Heermann uiteindelijk de Blauwwitte Goldtraube 71. Door deze wilde voorouders, is de Goldtraube rijk aan antioxidanten. Dat komt ook tot uiting in het donkere sap dat je er kunt van maken.

Ook bakkers en patissiers houden van deze soort, omdat ze de wilde bosbes het best benadert, en zich mooi laat verdelen op taarten. Vries ze simpelweg in, en de bolletjes komen er als ongeschonden blauwe knikkertjes weer uitgerold, op het ogenblik dat je ze nodig hebt.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.