Blauwe bes NUI plukrijp

Bezegaard Blauwe bes Nui

Mensen die denken dat bessen per definitie zuur zijn, zitten heel dikwijls met rode bessen (de ‘jenevers’ zoals ze we ze noemen) in hun hoofd. Dat dit niet voor alle bessen geldt, wordt dagelijks ontkend door de blauwe bes, niet voor niks de koningin van de bessen genoemd, waar de smaak heel mild kan zijn.

Bezegaard Blauwe bes Nui

Echt zoete blauwe bessen zijn de Nui’s die deze week plukrijp zijn. Om zoet te zijn moeten de vruchten goed rijp zijn. Met vruchten tot 25 mm smelten ze in de mond. Voor wie nog nooit blauwe bessen geproefd heeft, is dit een mooie introductie om alle vooroordelen opzij te zetten. Ook voor kinderen zijn ze onweerstaanbaar. En dat komt goed uit. Want de Nui is niet zo een grote struik.

Bezegaard Blauwe bes Nui

De Nui is een Nieuw-Zeelandse selectie, in 1989 geselecteerd uit ‘Ashworth’ x (Bluecrop x ‘Earliblue’). De struiken worden niet zo hoog, tussen de 1 en 1.5 meter. De vruchten laten zeer gemakkelijk los bij het plukken, waardoor ze voorzichtig geplukt moeten worden. De vruchten zijn vrij plat, en kunnen tot 3,5 gram wegen! Ze hebben een mooie lichtblauwe waskleur. Een cultivar als Nui verlangt een zeer zonnige standplaats om goeie vruchten op te leveren. En een bodem die uitzonderlijk rijk is aan organische stof: liefst 10 % en meer. Uit onderzoek blijkt dat de Nui ook hoog scoort in gehaltes antoxidanten.

Bezegaard Blauwe bes Nui

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.