Bosbessen tegen cardiovasculaire ziektes

Bosbessen in kommetje

Eén kopje bosbessen per dag zou de sleutel zijn tot het verminderen van de bloeddruk en vaatwandstijfheid, die beide geassocieerd worden met cardiovasculaire ziektes.

Sarah A. Johnson

Sarah A. Johnson, assistant director of the Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging at Florida State.

“Onze bevindingen suggereren dat regelmatige consumptie van bosbessen de progressie van prehypertensie naar hypertensie zou kunnen vertragen en dus het risico op cardiovasculaire ziekten verminderen,” zei Sarah A. Johnson, adjunct-directeur van het Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA) en postdoctorale fellow bij de afdeling voeding, voedsel en Exercise Sciences aan de Florida State University.
Vaatwandstijfheid, of arteriële stijfheid, is een van de vroegst waarneembare manifestaties van verslechterende structuur en functie van de slagaderlijke vaatwand. Met name de centrale (grote) slagaderen zijn onderhevig aan deze veranderingen. Pathologische verstijving van de slagaderen wordt arteriosclerose genoemd (niet te verwarren met atherosclerose.) Verscheidene studies hebben aangetoond dat een verhoogde vaatwandstijfheid een onafhankelijke voorspeller is van hart- en vaatziekten (HVZ) en sterfte in het algemeen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaatwandstijfheid)

Johnson en een team van FSU voedings- en lichaamsbeweging wetenschappers zijn de auteurs van een nieuwe paper, “Dagelijkse bosbesconsumptie verbetert de bloeddruk en arteriële stijfheid bij postmenopauzale vrouwen met pre- en fase 1-hypertensie.” Hun werk is te vinden in het tijdschrift Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

bosbessen
Johnson zei dat ze geïnteresseerd is in het kijken hoe functionele voedingsmiddelen gezondheidsproblemen kan voorkomen, vooral voor vrouwen na de menopauze.
“Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten,” zei ze. “Zodra vrouwen door de menopauze gaan, betekent dit een groter risico voor hen. Onze resultaten suggereren dat de toevoeging van een enkel voedingsmiddel, bosbessen, aan het dieet de negatieve cardiovasculaire effecten die vaak optreden als gevolg van de menopauze, kan verminderen.”

Het volledige artikel vind je op http://news.fsu.edu/More-FSU-News/Blueberries-Small-fruit-delivers-big-reward.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.