Kwieke gele kwikstaarten

gele kwikstaart

Gisteren werden we bij aankomst op het veld verblijd door een 3-tal jonge snaken, op weg naar één of andere festivalweide, vermoed ik. Nee, het betrof jonge gele kwikstaarten uit een kersvers broedsel. Prachtige vogels zijn het die hun naam niet gestolen hebben: kwiek als ze zijn, foerageren ze langs de zandweg op zoek naar insecten. Op hun menu staan muggen (dank u wel, hele kwikstaart), vliegen, spinnen, rupsen maar ook slakken.

 

hoeve Dhoye

 

 

Ze broeden heel dikwijls in vochtige weilanden en houden van plaatsen waar ook moerassen en vijvers zijn. Het is hun geliefkoosde biotoop om er voedsel te zoeken, maar ze hebben zich ook aangepast aan open landbouwgebieden waar het gewas niet al te hoog is. Vooral gebieden waar velden en weides elkaar afwisselen, zijn geliefd. De gele kwikstaart is een grondbroeder, wat betekent dat vroeg hooien van de weides een gevaar voor deze vogel betekent.

 

Kenmerkend is hun voortdurend wippende staart, wat hen… inderdaad de speelse naam ‘kwikstaart’ heeft opgeleverd.

 

De gele kwikstaart heeft ook een broertje in het wit, en een grotere neef: de grote gele kwikstaart. Deze laatste houdt van versnellingen in riviertjes, en we hopen dan ook ooit deze grotere kerel te kunnen verwelkomen onder het brugje over de Mandel waar een kleine sluis het water doet vervallen.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.