Nachtvorstperikelen bij Siberische kiwibes

Koude en slapeloze nachten achter de rug. De kiwibessen komen dan wel uit Siberië, maar in België lopen de knoppen net iets te vroeg uit, waardoor ze kunnen bevriezen. Zondagavond zakte het kwik in Beernem tot -3.6°C. Wat is er heerlijker dan, dan… een ijskoud bad? Inderdaad, ijs als bescherming tegen vorst, of waar de natuurwetten voor staan.

 

Nachtvorstbescherming bij kiwibes

 

Fin, een beetje kort door de bocht natuurlijk. Niet het ijs beschermt, wel het water dat pro rata van 3 liter per uur heel fijntjes over elke vierkante meter twijg of tak verneveld wordt. Water dat bevriest heeft namelijk een temperatuur van à 0°C. En dat kunnen de knoppen wel verdragen. Wanneer je nu continu water blijft vernevelen, dan is het telkens dat nieuw aangebrachte laagje dat bevriest, maar binnenin blijft het lekker nul graden Celcius. Rondom zorgen de ijspegels voor een laat Kerstsfeertje.

 

Nachtvorstberegening kiwibes O'Bio

 

Zondagavond gestart om 20u30 en doorberegend tot in de vroege ochtend.

 

Nachtvorstberegening kiwibes bij O'Bio

 

Maar de beloning voor de slapeloze nacht mag er zijn: de zonsopgang boven het berijmde veld.

 

Zonsopgang O'Bio Beernem

 

Met dank aan het team: Christ en Hendrik Schoonvaere voor de nachtelijke permanentie, Sim voor het dataloggen en veel meer, Tom voor het lijmen met ingelopen laarzen in natte geulen. Wordt spijtig genoeg vervolgd.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.