Neushoorn in de tuin

neushoornkever

Wie compost maakt (en wie maakt nu geen compost?) weet het: de compost-meester is even belangrijk als het materiaal waarmee de compost gemaakt wordt. Wat meer is, een goeie stielman heeft altijd zijn alaam bij. Bij O’Bio hebben we meerdere compostmeesters. De meest indrukwekkende is uiteraard Sim. Want die heeft nen Diplom. Maar minstens even indrukwekkend, om niet te zeggen ijzingwekkend indrukwekkend, zijn onze zespotige (met de nadruk op pótige) compostridders. Gepantserd, voorzien van schild en vriend, en met een echte neushoorn op hun kop. Dat kan Sim niet zeggen! Geen simpele riek of mestvork, maar een stuk Alaam om U tegen te zeggen.

neushoornkever

De onovertroffen Wikipedia leert ons “dat de neushoornkever (Oryctes nasicornis) met zijn totale lichaamslengte van ongeveer 4 centimeter de grootste soort is uit de onderfamilie reuzenkevers (Dynastinae) die hier voorkomt. Het geslacht Oryctes waartoe de neushoornkevers behoren is een groep die bijna uitsluitend in de tropen voorkomt. De meeste soorten komen rond de evenaar voor, de neushoornkever is de enige vertegenwoordiger van de groep in Europa, en dankt zijn verspreiding aan het feit dat de kever erin geslaagd is van voedsel te veranderen. In vroeger tijden, toen Europa nog sterk bebost was, leefden de larven waarschijnlijk van rottend dood hout. Omdat deze voedselbron steeds zeldzamer werd, is de kever overgeschakeld op een ander soort voedsel; de hopen plantaardig afval van onder andere houtzagerijen. Ook in composthopen kunnen de larven overleven, waarbij ze gebruik maken van de warmte die vrijkomt door broei. Zonder deze warmtebron maakt de neushoornkever geen schijn van kans om de strenge winters te overleven. De larve van de kever gebruikt de warmte in de rottende hopen om de stofwisseling sterk te versnellen en zo de ontwikkelingsduur aanzienlijk te verkorten. 

neushoornkever

De volwassen kever neemt weinig voedsel op en likt van het sap van bomen en rottend fruit. De volwassen kevers hebben al hun energie als larve bij elkaar gegeten en richten zich voornamelijk op de voortplanting. Eenmaal volwassen leeft de neushoornkever slechts enkele weken.”

neushoornkever

Dat we hier met een mannetje te maken hebben, blijkt uit de hoorn die vrouwtjes niet of nauwelijks hebben. Waarom zouden ze ook? Het zijn tot nader order nog steeds de mannetjes die om de vrouwtjes moeten vechten, niet? En daarbij is de hoorn handig om je mannelijke concurrenten omver te duwen. Want dat is wat ze doen. Het gevolg. Spartelende macho’s die op hun rug in de lucht liggen graven. Heren, hou op met dat geruzie, en concentreer je met wat écht belangrijk is in het leven: compost, onze compost.

Nu alleen maar hopen dat de eco-fundamentals onze composthoop niet confisqueren. Of omgekeerd: op neushoornjacht gaan omdat het beestje eigenlijk een immigrant is.

neushoornkever

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.