Onrijpe stekelbessen

Stekelbes_Invicta

Stekelbessen werden in vroeger tijden al ’s toegevoegd aan ander fruit, omwille van hun hoge pectinegehalte. Althans de onrijpe vorm van stekelbessen. Soms werden de vruchten in mei gedund, en deze uitgedunde vruchten werden dan eervol toegevoegd aan rabarber of aardbei om zo een mooie stevige confituur te krijgen.

Bij O’Bio laten we deze fantastische bessen lekker rijp worden. Deze variëteit Invicta ziet er al wat ‘rijpend’ uit, en inderdaad de kleur schiet stilaan van groen naar geel, maar ze zijn nog hard als been, dus is het minstens nog een goeie week geduld oefenen. Goesting is ook één van die beste sauzen die doen verlangen naar één van de eerste op en top Vlaamse kleinfruitsoorten.

Dit jaar hebben we er trouwens ook een nieuwe jam van gemaakt: stekelbes met vlierbloesem! Om duimen maar ook andere vingers van af te likken.

 

Op onze andere variëteiten zal het nog iets langer wachten zijn: hier de Mucurines, die ook bij volledige rijpheid groen blijft. zij het een soort diepzinnig, olijfkleurig fluweelzacht groen (of hoe omschrijf je die unieke kleur? Schilders of coloristen gevraagd!)

stekelbes Mucurines onrijp

 

 

 

 

 

 

 

De Captivator daarentegen is nog echt groen! In de zin van “onrijp”. Straks kleurt hij rood, donkerrood, maar da ’s nog even wachten. Bemerk hier en daar de mooie druppelvorm van deze mooie en lekkere stekelbes.

stekelbes_Captivator_onrijp

 

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.