anti-oxidanten

g e s c h o n k  e n   d o o r    d e   n a t u u r

 

vlierbes_150_150

 

 

 

Leren van planten

 

Er waren tijden waarin men geloofde dat men planten kon laten groeien met behulp van 3 elementen: NPK, ofte stikstof (N), fosfor (P) en kali (K). Het was het begin van de groene revolutie waarbij kunstmeststoffen het aanzien van de landbouw zouden veranderen. Dat groeien lukte nog wel, maar met de nodige vertraging kwam men erachter dat planten ziek werden indien zij ook niet konden beschikken over andere mineralen en sporenelementen, stoffen die soms maar in minieme mate aanwezig zijn, maar die wel noodzakelijk zijn om een plant vitaal en gezond te houden.

 

Divers en beperkt

 

Ook de mens werd lange tijd beschouwd als een wezen dat het kon stellen met koolhydraten, eiwitten en vetten. Okee, ook vitamines -denken we maar scheurbuik en vitamine C– kwamen beetje bij beetje om de hoek kijken. Maar ondertussen wordt, met de ontdekking van wat antioxidanten precies zijn, stilaan duidelijk dat ook mensen behoefte hebben aan een diversiteit van stoffen die soms slechts in beperkte mate aanwezig zijn.

De gedekte tafel

 

In de biologische teelt vertrouwen we niet op het NPK-verhaal. We voeden de bodem met gezonde stoffen zoals compost, houtig materiaal, dierlijke mest, groenbemesting en mulch. We laten de omzetting daarvan over aan miljarden schimmels en micro-organismen. En we weten dat de plant op die manier wel zal vinden wat het nodig heeft, als wij maar zorgen dat de gedekte tafel rijkelijk divers is. Want wie weet beter wat de plant nodig heeft, dan de plant zelf, met zijn miljoenen jaren oude ervaring, die via evolutie van generatie op generatie is overgegaan.

_

_

__ook planten beschermen zich __

 

Bessen zijn rijk aan anthocyanen.

artikels

Natuurvoeding

 

Net zo min vertrouwen we in de natuurvoeding op koolhydraten, eiwitten en vetten. Zelfs mineralen en vitamines gaan we niet toedienen in geïsoleerde vorm. Liever voeden we ons lichaam met een gediversifieerd dieet waarin (vers) fruit en groenten een prominente plaats krijgen. Gediversifieerd waarbij het duidelijk is dat die basisvoeding die reeds honderdduizenden jaren onze voorouders voedt, de ideale voedingsbodem is om er datgene te vinden dat ons lichaam nodig heeft om zich te wapenen tegen ziekteverwekkers. Toegegeven, een goed bereide lasagne kan al ’s lekker zijn en zal ongetwijfeld voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Maar dat is nu niet precies het soort voeding dat voldoende dicht bij de natuur staat om nog alle waardevolle voedingsstoffen te bevatten.

 

Oervoeding

 

Bessen, noten, zaden,… dat is oervoeding, waar we gelukkig niet meer als voedselverzamelaars moeten op zoek naar gaan, maar waar ook wij van O’Bio meehelpen om dit dagdagelijks makkelijk beschikbaar te maken. Daar de basis van gezonde voeding zoeken, is luisteren naar de wijsheid van de natuur, is ons schikken naar duizenden jaren ervaring en evolutie.

 

Wat zijn antioxidanten >

_

_

_

Nieuwtjes