Siberië warmt sneller op dan de rest wereld, met alle gevolgen van dien

Bosbrand Siberië

Record warme lente in Siberië

14.06.2015 09:42

Wereldwijd gaat de temperatuur omhoog. Na een record warm 2014, is ook 2015 op weg naar de nummer 1 plek allerwarmste jaren. Het warmt echter niet overal even snel op. In het noordoosten van de VS was de winter ijskoud met recordhoogtes sneeuw. In Siberië verliep de winter van 2014-2015 recordwarm. Op de meeste plekken was het 2 graden warmer dan normaal, maar op sommige plaatsen was de afwijking meer dan 4 tot 7 graden. Na de warmste winter sinds 1891, verliep ook het voorjaar van2015 in Siberië recordwarm. Volgens het Hydrometeorologisch Centrum in Rusland is het voorjaar de warmste lente in de hele 125 jarige geschiedenis van de meteorologische waarnemingen. Op sommige plaatsen was het 6 graden warmer dan normaal met grote gevolgen voor de mens en de natuur. 

In de periode januari-april 2015 is de duidelijk te zien dat Siberie veel warmer was, het noordoosten van de VS was kouder. Bron: Noaa

In de periode januari-april 2015 is de duidelijk te zien dat Siberie veel warmer was, het noordoosten van de VS was kouder. Bron: NoaaDun ijs, ontwakende beren en bosbranden
Zo werden in Irkoetsk  eind april hogere temperaturen dan in Madrid gemeten en was het nog ooit eerder zo vroeg groen. Het ijs op het grote Baikalmeer was door de warme winter in februari en maart al deels dun en gesmolten. Normaal kun je in de winter met een auto over het ijs rijden. Dit jaar lukte dat niet. Veel evenementen die op het ijs waren gepland, moesten worden afgelast. In het verre oosten, in Sakhalin, werden de beren vroeger dan normaal wakker uit hun winterslaap. Hetzelfde gebeurde duizenden kilometers verder naar het westen in de Tomsk regio. Het meest ingrijpend zijn de vroege bosbranden, dit jaar al in maart. Door de vroege warmte in combinatie met voorjaarsdroogte ontstonden er op grote schaal in de Transbaikal regio in maart al grote bosbranden. Ook in de Republiek van Khakassia ontstonden op diverse plaatsen in het voorjaar enorme uitgestrekte bosbranden. Uiteindelijk kwamen er 30 mensen om het leven en werden meer dan 3000 dieren gedood. Op 25 maart werd de noodtoestand uitgeroepen.  President Poetin  zegde de bewoners van de getroffen gebieden financiële hulp toe voor de wederopbouw van hele dorpen die verwoest werden door de branden. Eind mei was het raak in de uitgedroogde republiek Boertjatië en Irkoetsk.

Klimaatverandering 

Klimaatspecialisten wijten de vroege opwarming, de droogtes en de daardoor veroorzaakte bosranden in Siberië aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De wereldwijde opwarming en het steeds vaker voorkomen van extremen, zowel droogtes als overstromingen, gaat op sommige plaatsen in de wereld schrikbarend snel. De verwachting is ook dat de komende jaren het voorjaar in Siberië warmer en droger wordt en dat grote bosbranden steeds vaker zullen voorkomen in de regio.

Permafrost 

Verontrustend is dat de bosbranden voorkomen op de toendra, bestaande uit permafrost. De altijd bevroren bodem is echter aan het ontdooien. Bij het ontdooien komen schadelijke methaansgassen vrij. Methaan is net zoals kooldioxide een broeikasgas en veroorzaakt indirect een verdere opwarming van de wereld. Normaal gebeurt dat alleen in de zomermaanden, naar de afgelopen jaren ook in april.

Zomer in Siberië

Of het te warme weer ook in de zomermaanden juni, juli en augustus een vervolg krijgt, is afwachten. De verwachting voor de komende week is dat het in het westen van Rusland en in het oosten van Siberië veel warmer wordt dan normaal (plaatselijke afwijkingen van 10 graden worden door het ECMWF berekend.

Bron:  Weer.nl, MeteoGroup, The  Siberian Times

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.