Uitnodiging Opendeur O’Bio Kiwi-ei

Kiwibes zelfpluk

Zondag 15 november ben je welkom bij het biologisch fruitteeltbedrijf O’Bio voor een opendeurdag in het teken van het kiwi-ei project. O’Bio is één van de telers van kiwibessen, en zoekt steeds naar manieren om problemen met insecten op een biologische manier aan te pakken.

Programma:

14u00 tot 16u30 open deur

  • Kennismaking met teelt en verwerking bij O’Bio
  • Proef een vers gemaakt kiwibes-ijsje
  • Bezoek aan de zelfpluktuin en de kiwibesplantage
  • Hoe kippen inzetten bij biologische bestrijding
  • Kennismaking met in vitro vermeerdering van kiwibes-plantjes
  • Eetbare insecten
  • Pannenkoeken met kiwibessiroop of biologische confituur

14u30 Rondleiding

15u30 Rondleiding

Er is geen verplichting, maar aanmelden via facebook of mail wordt op prijs gesteld. Het helpt ons bij de organisatie!

Tip: de plantage en de zelfpluktuin zijn niet verhard. Wie even mee wil wandelen, kan misschien aangepast schoeisel of laarzen voorzien.

De overrijpe en gevallen kiwibessen die door kippen in de plantage opgegeten worden, moeten zowel de gezondheid van de kip zelf als die van de plantage en de mens ten goede komen. Een wetenschappelijk onderbouwd ecosysteem, dat voedselzekerheid kan opleveren voor gemeenschappen overal in de wereld.

De introductie van legkippen in kiwibesplantages heeft potentieel, zowel voor onkruid- als insectenbeheersing. Dat laatste is razend actueel sinds de Aziatische fruitvlieg hier haar intrede maakte. Die legt haar eitjes in rijpend zachtfruit zoals blauwe bessen, frambozen en bramen, maar ook kiwibessen lopen potentieel gevaar.

Ook andere bodeminsecten zoals rozenkever, taxuskever, emelten enz. kunnen in kleinfruitplantages voor aanzienlijke schade zorgen.

Met Filip Debersaques en Frank Coopman van de vakgroep Toegepaste Biowetenschappen van de UGent ontmoeten fruitteelt en pluimveehouderij elkaar. Ze starten samen met hun medewerkers een project op dat de mogelijkheden van kippen (of andere neerhofdieren) in kleinfruitaanplantingen onderzoekt. Een van de aspecten is de zoektocht naar een robuuste kip die goed kan overleven in fruitplantages en graag bessen en insecten eet.

Voor de basisfinanciering zullen ze kunnen rekenen op overheidstoelagen, maar voor het transdisciplinair onderzoek (kunst, wetenschap en ondernemen) vallen uit die hoek geen middelen te verwachten. Daarom gaan ze geld en meteen ook maatschappelijke betrokkenheid aantrekken via het crowdfundingplatform van de stad Gent.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.