Vaste klanten

Ze zijn ondertussen vaste klant op de Bezegaard: de staartmezen. Wat wil je? Met zoveel lekkers in de buurt…

Staartmezen op de Bezegaard

Fantastische diertjes zijn het. Vliegensvlug, steeds in de weer, maar als je ze recht in de ogen kijkt, geen zweem van stress, daar kan het dus niet aan liggen. Ze buitelen langs de takken, pikken de insecten maar in de winter ook zaadjes, en zijn helemaal niet bang.

Staartmees op de Bezegaard

Ze wegen amper 8.2 gram. Dat is zoveel als een halve soeplepel suiker. Maar wat een niet aflatende energie.

Staartmees op de Bezegaard

Typisch voor de staartmezen is dat ze hypersociaal zijn. Ze foerageren (zoeken eten) in familiegroepjes en als er eentje achterblijft, dan wacht de groep tot hij of zij de groep weer bijgebeend heeft. Bij het fladderen van de ene naar de andere struik, wordt de eerste fladderaar gevolgd door de rest van de groep.

Staartmees op de Bezegaard

Uit het vogelringen is bekend dat wanneer één dier gevangen wordt, de rest van de groep halt houdt. In het geval van ringonderzoek, is dat niet erg. De diertjes krijgen terug de vrijheid, en weg is weer de groep.

Staartmees op de Bezegaard

Bij het grootbrengen van de jongen komen familieleden waarvan het eigen broedsel mislukt is, een handje toesteken. Sommige nesten kunnen tot wel acht helpers hebben. Meer kinderverzorgsters dan kinderen dus.

Bezegaard_024-staartmees

Natuurpunt  leert ons ook dat staartmezen wel eens van partner willen ruilen, of zelfs durven vreemdgaan. Maar ook dan doen ze dat in stijl: de buitenechtelijke jongen worden meestal verwekt door een naaste buurman, die nadien ook een deel van de ouderlijke zorg voor zijn rekening neemt.

 

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.