Veel meer neonicotinoïden in Vlaams water dan gedacht

Honingbij

Resten van de chemische pesticide ‘neonicotinoïde’ blijken algemeen verspreid in de Vlaamse waterlopen. En in onrustbarende hoeveelheden. Dat blijkt uit een eerste meetcampagne van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Honingbij op distel
Neonicotinoïden zijn insecticiden op basis van nicotineachtige stoffen. Ze zijn zeer omstreden omdat ze voor massale bijensterfte zorgen en ook een bedreiging vormen voor vogels, vissen en zoogdieren. Zo bleek onlangs uit een rapport van EASAC. Wetenschappers en natuurverenigingen eisen een totaalverbod in Europa. .

‘Voor twee van de drie stoffen zijn toetswaarden overschreden, zelfs in het voorjaar wanneer die producten verboden zijn’

Tot nu toe was onduidelijk in welke mate deze neonicotinoïden in Vlaanderen gebruikt worden, maar na de eerste meetcampagne van de VMM is daar geen twijfel meer over. De drie onderzochte insecticiden zijn op respectievelijk 90 procent, 44 procent en 26 procent van de meetplaatsen vastgesteld. Voor twee van de drie stoffen zijn toetswaarden overschreden, zelfs in het voorjaar wanneer die producten verboden zijn.

Volgens de VMM wijzen de meetgegevens op een significant effect op het ecosysteem.

In bio zijn deze duidelijk schadelijke stoffen niet toegelaten. Een bioboer investeert in een vruchtbare bodem om zijn planten weerbaar te maken en zet vooral in op preventie en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo maakt een boer gebruik van nuttige insecten om andere plagen te verhelpen. Bio maakt verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en draagt zo bij aan het in stand houden van de biodiversiteit. Daar horen ook vogels bij.

Bron: bioforum.be

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.