kiwibes

De kiwibes: hapklare aromatische vruchten.

Ook zelf te plukken

Kiwibes

Anders dan de bekende grote kiwi, is de kiwibes een kleine vrucht ter grootte van een druif of stekelbes, die zoals andere besssen met de schil gegeten wordt. De vruchtjes zijn immers niet behaard maar hebben een mooie gladde zachte schil. De Actinidia Arguta, zoals de kiwibes wetenschappelijk heet, komt van oorsprong uit Siberië, Japan, Korea en China. De soort houdt van koele en vochtige zomers. En de teelt ervan gebeurt hier in België. De soort is –in tegenstelling tot de grote kiwi- geschikt om in ons klimaat in openlucht geteeld te worden. En dat scheelt weer wat voedselkilometers! En helpt onze eigen biologische landbouw vooruit.

Diversiteit in smaak

Het vruchtvlees is zoet, en de smaak is rijker dan dit van de gewone kiwi. Doordat er bovendien heel wat verschillende variëteiten zijn, is er ook een rijk pallet aan smaken. De vruchten variëren in kleur van groen tot rood, met alle tussenschakeringen. Het vruchtvlees is meestal groen, maar bepaalde variëteiten hebben zelfs rood vruchtvlees. En ook de vorm kan behoorlijk verschillend zijn: van ovaalrond tot langwerpig. Wij bij O’Bio zijn altijd geïntrigeerd door de diversiteit van de natuur. Die wordt nog maar ’s geëtaleerd door deze mooie bessen, die ons laten genieten van een rijke diversiteit in smaken.

Gezond

De kiwibes is rijk aan vitamine C. Afhankelijk van het ras varieert dit tussen tot 40 – 165 mg/100 g. Het vitamine C gehalte is gemiddeld tweemaal zo groot als dat in citroen en 50 keer dat van appel. De kiwibes bevat ook ongeveer 300 ppm totaal polyfenolen. Dit is 1,4 keer meer dan de hoeveelheid in een kiwi en 8,8 keer meer dan in een appel. (Bron: www.kiwibes.be) De antioxiderende werking van polyfenolen is belangrijk voor de menselijke gezondheid, zie hieromtrent onze uitgebreide pagina.

Meer over antioxidanten 

Hoe te gebruiken?

Kiwibes wordt in de eerste plaats vers gegeten, zo uit het vuistje. Ze zijn uitstekend geschikt als hapje, kunnen met de kinderen meegegeven worden naar school, of verdwijnen in je eigen lunchdoos. Je hoeft ze namelijk niet te schillen. Maar verse bessen kunnen ook verwerkt worden in fruitsalades, bij de yoghurt, in smoothies en verschillende gerechten.

Recepten met kiwibes volgen 

Wanneer eetrijp?

TIP: Vruchten voor verse consumptie worden bij de winkel aangeleverd omstreeks het tijdstip dat ze eetrijp worden! In principe verlangt de handel een nog stevige bes, maar echt lekker worden kiwibessen pas wanneer de vrucht een beetje zacht begint te worden. Op dat ogenblik wordt de vrucht nog een stuk zoeter en wordt de smaak intenser. Het is geen probleem wanneer de schil iets rimpelig begint te worden, integendeel, dan worden de natuurlijke vruchtensuikers alleen maar verder geconcentreerd en dit zijn precies de lekkerste bessen. Je kan het vruchtvlees dan zelfs tussen je vingers uitduwen in je mond, rechtstreeks uit de schil, zodat het zoete vruchtvlees zo op je tong terecht komt.

Zelf plukken en bewaren

Kom je zelf plukken in onze zelfpluktuin, dan kan je de vruchten zelfs nog wat hard plukken (wij vertellen je wel vanaf wanneer dat kan) en nadien wat bewaren of zelf laten narijpen. Wil je ze langer bewaren, doe dit dan in de koelkast in een open verpakking. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je ze kan bewaren. Het rijpingsproces wordt erdoor vertraagd en zo kan het tot een paar weken duren voor de vruchtjes volledig rijp zijn. Wil je het rijpen versnellen, stop je kiwibessen dan in een (brood)zak samen met een appel of een banaan en laat ze liggen bij kamertemperatuur. Nauwelijks een paar dagen later zijn de bessen op smaak.

In de keuken

Kiwibessen zijn ook uitstekend te gebruiken in warme bereidingen en confituren. Zelf bij O’Bio combineren wij kiwibessen in verschillende heerlijke jams: kiwibes met gele framboos, kiwibes met sinaasappel, kiwibes met abrikoos, kiwibes met ananas en limoen, en kiwibes met appel. Stuk voor stuk unieke creaties! Maar je kan uiteraard je eigen creativiteit de vrije loop laten, en mengen met heel wat andere vruchten. Kiwibessen, als ze rijp zijn tenminste, kan je ook invriezen om ze op een later tijdstip te verwerken.

Oorsprong

De kiwibes groeit van nature in een groot verspreidingsgebied in Siberië, Oost-Rusland, China, Korea tot Japan, op een hoogte tussen de 150 en de 3500 meter boven de zeespiegel. Het is een klimplant die tweehuizig is: mannetjes en vrouwtjes wonen apart, zeg maar, en als je ervoor wil zorgen dat de vrouwelijke planten bevrucht geraken, dan heb je in principe één mannelijke plant op acht vrouwelijke planten nodig. (Ze wonen dan wel apart, maar polygaam zijn ze wel). De planten bloeien in de tweede helft van mei en de eerste helft van juni, en hebben dan ook geen last van late nachtvorst. Maar de jonge scheuten die in april uitlopen zijn des te gevoeliger. Daardoor is nachtvorstberegening een noodzaak. De oogst start ten vroegste eind augustus en kan lopen tot begin oktober.

Klimplant

De planten worden geteeld op pergola’s, een soort paraplu-systeem waardoor wij onder de kruin van de planten kunnen lopen om deze te snoeien, te leiden en te oogsten. De teelt is zeer arbeidsintensief. Scheuten kunnen tot 40 cm per week groeien, waardoor je als teler continu in de weer bent met ontrafelen, opbinden en zomersnoeien. Belangrijk is immers dat het voedsel naar de vruchten gaat, dat de vruchten voldoende licht krijgen, dat die vruchttakken uitgeselecteerd worden die het jaar erop moeten produceren en dat er een evenwichtige structuur in de boom behouden blijft.

Verschillende variëteiten

Kiwibessen hebben een grote diversiteit aan verschijningsvormen en bieden aan rijk pallet aan smaken aan. Bij O’Bio telen wij verschillende variëteiten, elk met zijn specifieke karakteristieken.

Testimonials

    Latest From Our Blog

    • Holiday Rental

      Although the more common holiday rental application is often weekly rentals, some are similar to...

      1
      0
    • Holiday Rental

      Vacation rental market is much bigger than in USA in Europe and Florida, a popular...

      1
      0
    • Avon üye ol Kazan

      Günümüzde sadece güzelleşmek ve çekici görünmek amacıyla kozmetikler hala kullanılmakla birlikte yaşam süresi uzadıkça kronik...

      1
      0
    • Avona Üyelik ile Avona Üye Ol

      avon üyelik Kozmetik ürünler, sadece görünümü kayıt ol düzeltmek için değil, antioksidanlar, büyüme faktörü, peptidler,...

      1
      0
    Get Adobe Flash player