vrije radicalen

h e t    e v e n w i c h t    h e r s t e l l e n

 

vlierbes_150_150

 

 

 

Zuurstof

 

We leven dankzij zuurstof, dat klopt. Maar in ons lichaam zijn er een aantal reacties, zoals het verbranden van vetten en koolhydraten, waarbij zuurstof bevattende nevenproducten worden gevormd die we vrije radicalen noemen. Deze moleculen zijn gevaarlijk omdat ze zelf te weinig elektronen bezitten, waardoor ze in ons lichaam wanhopig op jacht gaan naar deze ontbrekende elektronen, en bij deze zoektocht gezonde cellen aanvallen en er een elektron van stelen.

Vrije radicalen zijn in staat de biochemische samenstelling van een lichaamscel te veranderen, het celmembraan aan te tasten of zelfs  de cel volledig te vernietigen. Voor onze gezondheid belangrijke eiwitten, LDL-cholesterol en zelfs DNA kunnen worden beschadigd, een proces dat in verband wordt gebracht met kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer, reuma en artritis, allergieën, ontstekingen en van alles waar we niet zo gelukkig mee zijn.

Tegengewicht

 

Helemaal voorkomen dat vrije radicalen onze goede cellen aanvallen, kunnen we niet. Elk gezond lichaam heeft af te rekenen met deze belagers, en gezonde cellen worden tot duizenden keren per dag belaagd door vrije radicalen. Gelukkig biedt de natuur een tegengewicht: met name antioxidanten zijn in staat deze vrije radicalen te neutraliseren. Zij geven namelijk een elektron af aan de rondzwevende vrije radicalen, zodat deze onschadelijk worden.

 In principe is ons lichaam in staat om deze beschadigde cellen te herstellen,  maar door onze levenswijze, ongezonde voeding, zonlicht en luchtverontreiniging, kan het zijn dat er meer schade gebeurt dan er te herstellen valt.

Oxidatie

 

 Ook de UV-straling van de zon vormt vrije radicalen. En ook sigarettenrook en vervuilde lucht zit er vol van. Ook de bacteriën en virussen die ons ziek maken, doen vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen worden tot slot in verband gebracht met alle verouderings- en slijtageprocessen. Wanneer vrije radicalen namelijk in grote aantallen aanwezig zijn, beschadigen ze onze lichaamscellen door een proces dat we oxidatie noemen. Net zoals ijzer roest, kunnen ook onze cellen “roesten”, een proces dat rechtstreeks met verouderen in verband wordt gebracht. 

Werking

 De desastreuze werking van vrije radicalen kunnen we in vier grote domeinen indelen:

      • cytotoxisch: lichaamscellen worden gedoodhet functioneren van de lichaamscellen wordt afgeremd
      • carcinogeen: kanker wordt geïnduceerd
      • mutageen: veranderingen worden aangebracht in het D.N.A,  m.a.w. in ons erfelijk materiaal

_

_

__ook planten beschermen zich __

 

Bessen zijn rijk aan anthocyanen.

artikels

Natuurvoeding

 

Net zo min vertrouwen we in de natuurvoeding op koolhydraten, eiwitten en vetten. Zelfs mineralen en vitamines gaan we niet toedienen in geïsoleerde vorm. Liever voeden we ons lichaam met een gediversifieerd dieet waarin (vers) fruit en groenten een prominente plaats krijgen. Gediversifieerd waarbij het duidelijk is dat die basisvoeding die reeds honderdduizenden jaren onze voorouders voedt, de ideale voedingsbodem is om er datgene te vinden dat ons lichaam nodig heeft om zich te wapenen tegen ziekteverwekkers. Toegegeven, een goed bereide lasagne kan al ’s lekker zijn en zal ongetwijfeld voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Maar dat is nu niet precies het soort voeding dat voldoende dicht bij de natuur staat om nog alle waardevolle voedingsstoffen te bevatten.

 

Oervoeding

 

Bessen, noten, zaden,… dat is oervoeding, waar we gelukkig niet meer als voedselverzamelaars moeten op zoek naar gaan, maar waar ook wij van O’Bio meehelpen om dit dagdagelijks makkelijk beschikbaar te maken. Daar de basis van gezonde voeding zoeken, is luisteren naar de wijsheid van de natuur, is ons schikken naar duizenden jaren ervaring en evolutie.

 

Wat zijn antioxidanten >

_

_

_

Nieuwtjes