Blauwe bes

 

blauwe_bes_portfBlauwe bessen zijn buitenbeentjes. Bijzonder lekker. Gegeerd door kinderen. Hun mama’s en papa’s. Hun pepe’s en meme’s… Bij O’Bio vind je niet zomaar de ‘blauwe bes’. Nee. Wij hebben ze voor u in talloze variëteiten. Een palet van smaken.

 

Kiwibes

 

ZP_O'Bio_kiwibes_000_0004_240_220_72dpiAan de kiwibes is niet direct iets exotisch. Integendeel. We telen ze hier in België, maar van oorsprong komt de kiwibes uit Siberië, Oost-Rusland, China, Korea en Japan. De plant is een klimplant waardoor we ze telen als een soort paraplu. Onder het scherm hangen de vruchten. Ze worden net als bessen met de schil gegeten, en variëren in kleur van groen tot rood. Bij O’Bio telen we een 8-tal variëteiten.

 

Rode bes

 

rode_-bes_03De Rode bes is zowat het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan bessen denken. Allicht om de rode trosbes zo een lange traditie heeft, en van oorsprong… inderdaad van hier komt. West-Europa is de heimat van de wilde Rode Bes, en België was één van de eerste landen in het veredelen van de rode bessen. Bij O’Bio vind je een keur van verschillende variëteiten.

 

Witte bes

 

White currant.Witte bessen zijn schitterende vruchten, met hun doorschijnende witgele schil. Eigenlijk is het een albino-variant van de rode bes, en in plantkundig opzich zijn ze dus eigenlijk identiek. Enkel de kleur en de smaak verschilt. Witte bessen zijn eigenlijk zoeter en lekkerder dan de rode bessen. Bovendien hebben we de laatste jaren variëteiten met mooeie lange trossen. Een aanrader voor de fijnproever, ook voor het maken van geleien.

 

Groene stekelbes

 

ZP-SBV-STEK-000_0647-(251)Stekelbessen zijn knapperige vruchten die gelukkig met de dag weer aan belangstelling winnen. Ooit veredeld in kloostertuinen, verrassen stekelbessen ons met hun enorme diversiteit aan smaken, kleuren en variëteiten. De teelt dateert van in de 12de eeuw wat ondertussen resulteert in meer dan 2000 variëteiten. Vroeger werden groene stekelbessen onrijp geplukt als pectinebron voor confituren. Nu kweken we andere groene en gele soorten om ze rijp en vers uit het vuistje op te peuzelen.

 

Rode stekelbes

 

rode_stekelbes_01We zouden stekelbessen naar kleur kunnen indelen in vele rubrieken: groen, geel, oranje, rood, paars, zelfs zwart. Dat doen we niet, maar om toch enigszins de diversiteit te benadrukken, hebben we de roodvruchtige wat gegroepeerd. Daarbinnen heb je ze van dik (Captivator) tot dun (Hinnomaki red), met smaken die al evenzeer verschillen als hun grootte. Ontdekken maar….

 

Jostabes

 

ZP-SBV-Josta-000_0647-(144)_240_220_72dpi De Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes, de Europese stekelbes en de Worcesterbes, een Noord-Amerikaanse zwarte stekelbes. De bessen zijn kleiner dan deze van stekelbessen, maar hebben wel hetzelfde gestreepte patroon, en iets groter dan gewone zwarte bessen. De smaak ligt tussen beide in. Vroeg geplukt smaken ze iets meer naar kruisbessen, volkomen rijp iets meer naar zwarte bessen.

 

Zwarte bes

 

000_0511-zwarte-bes_Ben_Gairn_240_220_72dpiZwarte bes, cassis, paters, aalbessen: vele namen dekken de lading. Hun geur en smaak zijn typisch en uniek (denk aan de befaamde crême de cassis die als basis dient voor de kir), en bovendien zijn zwarte bessen uitermate gezond door hun hoge vitamine C-gehalte en hun overvloed aan anti-oxidanten.

Braambes

 

braambesBramen. Een vrucht die heerlijk is, zeer zeker als je ze echt rijp kunt plukken. We hebben ze in diverse gedaanten, hangend aan stengels met doornen (voor de durvers) en bengelend aan stengels zonder stekels (voor de….). We hebben ze vanaf eind juni (als het weer mee zit) tot bij de Blijde Intrede van de vorst.

 

Loganberry

 

ZP SBV Logan 000_0647 (229)_240_220_72dpiDe loganberry is een kruising tussen braambes en framboos die er per toeval kwam en al dateert van 1883. James Harvey Logan probeerde twee bramerassen te kruisen maar vergat de ‘Rooie van Antwerpen’, een framboos genaamd Red Antwerp die op hetzelfde tijdstip bloeide. Het resultaat was de Loganberry waar we tot op de dag van vandaag van blijven genieten.

 

Boysonberry

 

ZP-SBV-Hybr-Boysonberry-000_0647-(297)_240_220_72dpiDe Boysonberry dateert van rond 1920. De bes is afkomstig uit een kruising van de Loganberry, de framboos en de braambes. Rudolph Boyson selecteerde deze hybride, maar verkocht zijn boerderij vooraleer er zelf de vruchten van te plukken. Dankzij George Darrow en Walter Knott werd deze mooie bes alsnog in cultuur gebracht. De boysenberry-confituren van Mevrouw Knott maakten de Knott’s Berry Farm uiteinelijk beroemd.

 

Japanse Wijnbes

 

Japanse_Wijnbes_01De Japanse Wijnbes is een type wilde framboos afkomstig uit Japan, China en Korea. De vruchtjes zijn niet zo groot maar zijn biezonder geraffineerd van smaak. Volgens veel mensen zelfs beter dan de rode framboos. Maar goed, dat zal persoonlijk zijn. Het plukken is alvast een belevenis. Het proeven evengoed. Een echte delicatesse.

 

Rode zomerframboos

 

framboos_portfWeinig vruchten zijn zo aromatisch als frambozen. Zomerframbozen oogst je op de stengels die het voorgaande jaar gegroeid zijn. Bij O’Bio kan je proeven van verschillende variëteiten.

Rode herfstframboos

 

herfstframboosAch. ze heten herfstframboos. Maar een deel ervan kun je zelfs vroeger plukken dan de zomerframboos. Vreemd? Ja, maar wij leggen je graag uit hoe het nu precies zit. Waarom je herfstframbozen in juni, maar ook in september kunt plukken. Op verschillende stengels dan nog. Bij O’Bio houden we van bio-diversiteit, dan weet je. Wel, rooie herfstframbozen hebben we in 8 verschillende variëteiten.

 

Gele herfstframboos

 

Allgold-gele-herfstframboos-240x220x75Het is niet al goud wat blinkt. Maar deze Allgold is wel een herfstfraboos om U tegen te zeggen. De frambozensmaak is bijna fijner dan deze van de rode herfstframboos, het gele jasje maakt er een echte diva van. Gele herfstframbozen. Luiden ze het verkleuren van de bladeren in? Misschien. Je kan ze echter al plukken vanaf augustus.

 

Oranje zomerframbozen

 

O'Bio-Valentina-oranje-framboos-240x220x75Valentina. Zo mooi als een vrouwennaam kan klinken, zo intrigerend kunnen frambozen zijn. Minstens even aromatisch, maar nog verrassender dan hun rozerode zussen zijn deze geel-oranje zomerse frambozen.

Zwarte framboos

 

Ext_zwarte_framboos_240_220_72dpiDe Zwarte framboos is geen mutatie van de rooie framboos, maar is een aparte soort: de Rubus Occidentalis. De plant is afkomstig uit Noord-Amerika waar ze gegeerd is voor likeur.  De vruchten zijn eerder klein en de plant is niet zo productief en moeilijk te telen, maar volgens recent onderzoek is het fruit bijzonder gezond door zijn hoge gehalte aan bijzondere anthocyanen.

 

Tayberry

 

Tayberry_240X220X75De tayberry is opnieuw zo een fantastische kruising tussen de braambes en de rode framboos. De vrucht werd in 1962 geselecteerd door Derek Jennings, van het Schotse Onderzoekscentrum SCRI en is genoemd naar de rivier de ‘Tay’. De vruchten zijn wat zoeter, groter en aromatischer dan de Loganberry. De cultivar werd in 1979 op de markt gebracht.

 

Tummelberry

 

ZP SBV Tummel 000_0647_240_220_72dpi (289)De Tummelberry is een andere variant van de Tayberry en opnieuw geesteskind van Derek Jennings uit Schotland. De vrucht is iets later rijp dan de Tayberry en helderder van kleur. Ook deze kruising tussen een Tayberry en een zaailing werd genoemd naar een rivier: de Tummel.

 

Gojibes

 

goji_01

In China worden er maar liefst 82.000 hectare gojibessen geteeld. De vrucht heeft er dan ook een bijna goddelijke status. Al 2000 jaar worden gojibessen gebruikt in de Chinese geneeskunde. De hoge gehaltes aan bio-actieve actieve stoffen zullen hier niet vreemd aan zijn. Spijtig genoeg komt enkel de gedroogde vorm tot bij ons. O’Bio beproeft daarom de teelt van verse goji-bessen.