Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn buitenbeentjes. Bijzonder lekker. Gegeerd door kinderen. Hun mama’s en papa’s. Hun pepe’s en meme’s… Bij O’Bio vind je niet zomaar de ‘blauwe bes’. Nee. Wij hebben ze voor u in talloze variëteiten. Een palet van smaken. Ook heerlijk te verwerken, je kan allerlei recepten van onze klanten terugvinden op de blog.

biologische kiwibes bij O'Bio

Kiwibessen

Aan de kiwibes is niet direct iets exotisch. Integendeel. We telen ze hier in België, maar van oorsprong komt de kiwibes uit Siberië, Oost-Rusland, China, Korea en Japan. De plant is een klimplant waardoor we ze telen als een soort paraplu. Onder het scherm hangen de vruchten. Ze worden net als bessen met de schil gegeten, en variëren in kleur van groen tot rood. Bij O’Bio telen we een 8-tal variëteiten.

Bezegaard-O'Bio-Rode bessen in de zelfpluktuin

Rode bessen

De rode bes is zowat het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan bessen denken. Allicht om de rode trosbes zo een lange traditie heeft, en van oorsprong inderdaad van hier komt. West-Europa is de heimat van de wilde rode bes en België was één van de eerste landen in het veredelen van de rode bessen. Bij O’Bio vind je een keur van verschillende variëteiten

Witte bessen

Witte bessen zijn schitterende vruchten, met hun doorschijnende witgele schil. Eigenlijk is het een albino-variant van de rode bes, en in plantkundig opzich zijn ze dus eigenlijk identiek. Enkel de kleur en de smaak verschilt. Witte bessen zijn eigenlijk zoeter en lekkerder dan de rode bessen. Bovendien hebben we de laatste jaren variëteiten met mooeie lange trossen. Een aanrader voor de fijnproever, ook voor het maken van geleien.

stekelbes_Captivator_onrijp

Stekelbes

Stekelbessen zijn knapperige vruchten die gelukkig met de dag weer aan belangstelling winnen. Ooit veredeld in kloostertuinen, verrassen stekelbessen ons met hun enorme diversiteit aan smaken, kleuren en variëteiten. De teelt dateert van in de 12de eeuw wat ondertussen resulteert in meer dan 2000 variëteiten. Vroeger werden groene stekelbessen onrijp geplukt als pectinebron voor confituren. Nu kweken we andere groene en gele soorten om ze rijp en vers uit het vuistje op te peuzelen.

Rode stekelbes

We zouden stekelbessen naar kleur kunnen indelen in vele rubrieken: groen, geel, oranje, rood, paars, zelfs zwart. Dat doen we niet, maar om toch enigszins de diversiteit te benadrukken, hebben we de roodvruchtige wat gegroepeerd. Daarbinnen heb je ze van dik (Captivator) tot dun (Hinnomaki red), met smaken die al evenzeer verschillen als hun grootte. Ontdekken maar….

O'Bio jostabessen

Jostabes

De Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes, de Europese stekelbes en de Worcesterbes, een Noord-Amerikaanse zwarte stekelbes. De bessen zijn kleiner dan deze van stekelbessen, maar hebben wel hetzelfde gestreepte patroon, en iets groter dan gewone zwarte bessen. De smaak ligt tussen beide in. Vroeg geplukt smaken ze iets meer naar kruisbessen, volkomen rijp iets meer naar zwarte bessen.

O'Bio_zwarte_bes

Zwarte bes

Zwarte bes, cassis, paters, aalbessen: vele namen dekken de lading. Hun geur en smaak zijn typisch en uniek (denk aan de befaamde crême de cassis die als basis dient voor de kir), en bovendien zijn zwarte bessen uitermate gezond door hun hoge vitamine C-gehalte en hun overvloed aan anti-oxidanten.

Bramen

Een vrucht die heerlijk is, zeer zeker als je ze echt rijp kunt plukken. We hebben ze in diverse gedaanten, hangend aan stengels met doornen (voor de durvers) en bengelend aan stengels zonder stekels (voor de….). We hebben ze vanaf eind juni (als het weer mee zit) tot bij de Blijde Intrede van de vorst.

Logan

De loganberry is een kruising tussen braambes en framboos die er per toeval kwam en al dateert van 1883. James Harvey Logan probeerde twee bramerassen te kruisen maar vergat de ‘Rooie van Antwerpen’, een framboos genaamd Red Antwerp die op hetzelfde tijdstip bloeide. Het resultaat was de Loganberry waar we tot op de dag van vandaag van blijven genieten.

 

Boyson

De Boysonberry dateert van rond 1920. De bes is afkomstig uit een kruising van de Loganberry, de framboos en de braambes. Rudolph Boyson selecteerde deze hybride, maar verkocht zijn boerderij vooraleer er zelf de vruchten van te plukken. Dankzij George Darrow en Walter Knott werd deze mooie bes alsnog in cultuur gebracht. De boysenberry-confituren van Mevrouw Knott maakten de Knott’s Berry Farm uiteinelijk beroemd.

Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes is een type wilde framboos afkomstig uit Japan, China en Korea. De vruchtjes zijn niet zo groot maar zijn biezonder geraffineerd van smaak. Volgens veel mensen zelfs beter dan de rode framboos. Maar goed, dat zal persoonlijk zijn. Het plukken is alvast een belevenis. Het proeven evengoed. Een echte delicatesse.

Frambozen

Weinig vruchten zijn zo aromatisch als frambozen. Zomerframbozen oogst je op de stengels die het voorgaande jaar gegroeid zijn. Bij O’Bio kan je proeven van verschillende variëteiten.

Zwarte framboos

De zwarte framboos is geen mutatie van de rooie framboos, maar is een aparte soort: de Rubus Occidentalis. De plant is afkomstig uit Noord-Amerika waar ze gegeerd is voor likeur.  De vruchten zijn eerder klein en de plant is niet zo productief en moeilijk te telen, maar volgens recent onderzoek is het fruit bijzonder gezond door zijn hoge gehalte aan bijzondere anthocyanen.

Tayberry

De tayberry is opnieuw zo een fantastische kruising tussen de braambes en de rode framboos. De vrucht werd in 1962 geselecteerd door Derek Jennings, van het Schotse Onderzoekscentrum SCRI en is genoemd naar de rivier de ‘Tay’. De vruchten zijn wat zoeter, groter en aromatischer dan de Loganberry. De cultivar werd in 1979 op de markt gebracht.