
Blauwe bes
Blauwe bessen zijn bijzonder lekker fruit, geliefd door jong en oud. Bovendien zitten ze vol antioxidanten. Dankzij een ruim gamma aan variëteiten, hebben we blauwe bessen op onze plantage van begin juli tot de eerste helft van september. Neem zeker ook eens een kijkje in de receptenhoek van onze website, blauwe bessen zijn immers uitstekend om te gebruiken in verschillende recepten.
Witte bes
Witte bessen zijn schitterende vruchten, met hun doorschijnende witgele schil. Eigenlijk is het een albino-variant van de rode bes, en in plantkundig opzicht zijn ze dus eigenlijk identiek. Enkel de kleur en de smaak verschilt. Witte bessen zijn eigenlijk zoeter en lekkerder dan de rode bessen. Bovendien hebben we de laatste jaren variëteiten met mooie lange trossen. Een aanrader voor de fijnproever, ook voor het maken van geleien.


Rode bes
De rode bes is zowat het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan bessen denken. Allicht om de rode trosbes zo een lange traditie heeft, en van oorsprong… inderdaad van hier komt. West-Europa is de heimat van de wilde rode bes, en België was één van de eerste landen in het veredelen van de rode bessen. Bij O’Bio vind je een keur van verschillende variëteiten.
Framboos
Weinig vruchten zijn zo aromatisch als frambozen. Zomerframbozen oogst je op de stengels die het voorgaande jaar gegroeid zijn. Bij O’Bio kan je proeven van verschillende variëteiten.


Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes is een echte delicatesse. Iedereen die deze geproefd heeft, zal dit beamen. Dit fruit is origineel afkomstig uit Japan, China en Korea. De vruchtjes zijn niet bijzonder groot, maar geraffineerd van smaak. Het plukken is een heel karwei, maar wordt beloond door de heerlijke smaak
Braam
Bramen. Een vrucht die heerlijk is, zeer zeker als je ze echt rijp kunt plukken. We hebben ze in diverse gedaanten, hangend aan stengels met doornen (voor de durvers) en bengelend aan stengels zonder stekels (voor de….).


Stekelbes
Stekelbessen is een knapperig soort fruit, die gelukkig met de dag weer aan belangstelling wint. Ooit veredeld in kloostertuinen, verrassen stekelbessen ons met hun enorme diversiteit aan smaken, kleuren en variëteiten. De teelt dateert van in de 12de eeuw wat ondertussen resulteert in meer dan 2000 variëteiten. Vroeger werden groene stekelbessen onrijp geplukt als pectinebron voor confituren. Nu kweken we andere groene en gele soorten om ze rijp en vers uit het vuistje op te peuzelen.