Fruit is gezond… Toch als het gezond fruit is…

 

Ook zelf te plukken

Blauwe bes

 

blauwe_bes_portfBlauwe bessen zijn buitenbeentjes. Bijzonder lekker. Gegeerd door kinderen. Hun mama’s en papa’s. Hun pepe’s en meme’s… Bij O’Bio vind je niet zomaar de ‘blauwe bes’. Nee. Wij hebben ze voor u in talloze variëteiten. Een palet van smaken.

Later meer info >

 

Rode zomerframboos

 

framboos_portfWeinig vruchten zijn zo aromatisch als frambozen. Zomerframbozen oogst je op de stengels die het voorgaande jaar gegroeid zijn. Bij O’Bio kan je proeven van verschillende variëteiten.

Later meer info >

 

Oranje zomerframbozen

 

O'Bio-Valentina-oranje-framboos-240x220x75Valentina. Zo mooi als een vrouwennaam kan klinken, zo intrigerend kunnen frambozen zijn. Minstens even aromatisch, maar nog verrassender dan hun rozerode zussen zijn deze geel-oranje zomerse frambozen.

Later meer info >

 

Rode herfstframboos

 

herfstframboosAch. ze heten herfstframboos. Maar een deel ervan kun je zelfs vroeger plukken dan de zomerframboos. Vreemd? Ja, maar wij leggen je graag uit hoe het nu precies zit. Waarom je herfstframbozen in juni, maar ook in september kunt plukken. Op verschillende stengels dan nog. Bij O’Bio houden we van bio-diversiteit, dan weet je. Wel, rooie herfstframbozen hebben we in 8 verschillende variëteiten.

Later meer info >

 

Gele herfstframboos

 

Allgold-gele-herfstframboos-240x220x75Het is niet al goud wat blinkt. Maar deze Allgold is wel een herfstfraboos om U tegen te zeggen. De frambozensmaak is bijna fijner dan deze van de rode herfstframboos, het gele jasje maakt er een echte diva van. Gele herfstframbozen. Luiden ze het verkleuren van de bladeren in? Misschien. Je kan ze echter al plukken vanaf augustus.

Later meer info >

 

Braambes

 

braambesBramen. Een vrucht die heerlijk is, zeer zeker als je ze echt rijp kunt plukken. We hebben ze in diverse gedaanten, hangend aan stengels met doornen (voor de durvers) en bengelend aan stengels zonder stekels (voor de….). We hebben ze vanaf eind juni (als het weer mee zit) tot bij de Blijde Intrede van de vorst.

Later meer info >

 

Loganberry

 

ZP SBV Logan 000_0647 (229)_240_220_72dpiDe loganberry is een kruising tussen braambes en framboos die er per toeval kwam en al dateert van 1883. James Harvey Logan probeerde twee bramerassen te kruisen maar vergat de ‘Rooie van Antwerpen’, een framboos genaamd Red Antwerp die op hetzelfde tijdstip bloeide. Het resultaat was de Loganberry waar we tot op de dag van vandaag van blijven genieten.

Later meer info >

 

Boysonberry

 

ZP-SBV-Hybr-Boysonberry-000_0647-(297)_240_220_72dpiDe Boysonberry dateert van rond 1920. De bes is afkomstig uit een kruising van de Loganberry, de framboos en de braambes. Rudolph Boyson selecteerde deze hybride, maar verkocht zijn boerderij vooraleer er zelf de vruchten van te plukken. Dankzij George Darrow en Walter Knott werd deze mooie bes alsnog in cultuur gebracht. De boysenberry-confituren van Mevrouw Knott maakten de Knott’s Berry Farm uiteinelijk beroemd.

Later meer info >

 

Tayberry

 

Tayberry_240X220X75De tayberry is opnieuw zo een fantastische kruising tussen de braambes en de rode framboos. De vrucht werd in 1962 geselecteerd door Derek Jennings, van het Schotse Onderzoekscentrum SCRI en is genoemd naar de rivier de ‘Tay’. De vruchten zijn wat zoeter, groter en aromatischer dan de Loganberry. De cultivar werd in 1979 op de markt gebracht.

Later meer info >

 

Tummelberry

 

ZP SBV Tummel 000_0647_240_220_72dpi (289)De Tummelberry is een andere variant van de Tayberry en opnieuw geesteskind van Derek Jennings uit Schotland. De vrucht is iets later rijp dan de Tayberry en helderder van kleur. Ook deze kruising tussen een Tayberry en een zaailing werd genoemd naar een rivier: de Tummel.

Later meer info >

 

Japanse Wijnbes

 

Japanse_Wijnbes_01De Japanse Wijnbes is een type wilde framboos afkomstig uit Japan, China en Korea. De vruchtjes zijn niet zo groot maar zijn biezonder geraffineerd van smaak. Volgens veel mensen zelfs beter dan de rode framboos. Maar goed, dat zal persoonlijk zijn. Het plukken is alvast een belevenis. Het proeven evengoed. Een echte delicatesse.

Later meer info >

 

Zwarte framboos

 

Ext_zwarte_framboos_240_220_72dpiDe Zwarte framboos is geen mutatie van de rooie framboos, maar is een aparte soort: de Rubus Occidentalis. De plant is afkomstig uit Noord-Amerika waar ze gegeerd is voor likeur.  De vruchten zijn eerder klein en de plant is niet zo productief en moeilijk te telen, maar volgens recent onderzoek is het fruit bijzonder gezond door zijn hoge gehalte aan bijzondere anthocyanen.

Later meer info >

 

Rode bes

 

rode_-bes_03De Rode bes is zowat het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan bessen denken. Allicht om de rode trosbes zo een lange traditie heeft, en van oorsprong… inderdaad van hier komt. West-Europa is de heimat van de wilde Rode Bes, en België was één van de eerste landen in het veredelen van de rode bessen. Bij O’Bio vind je een keur van verschillende variëteiten.

Later meer info >

 

Witte bes

 

White currant.Witte bessen zijn schitterende vruchten, met hun doorschijnende witgele schil. Eigenlijk is het een albino-variant van de rode bes, en in plantkundig opzich zijn ze dus eigenlijk identiek. Enkel de kleur en de smaak verschilt. Witte bessen zijn eigenlijk zoeter en lekkerder dan de rode bessen. Bovendien hebben we de laatste jaren variëteiten met mooeie lange trossen. Een aanrader voor de fijnproever, ook voor het maken van geleien.

Later meer info >

 

Zwarte bes

 

000_0511-zwarte-bes_Ben_Gairn_240_220_72dpiZwarte bes, cassis, paters, aalbessen: vele namen dekken de lading. Hun geur en smaak zijn typisch en uniek (denk aan de befaamde crême de cassis die als basis dient voor de kir), en bovendien zijn zwarte bessen uitermate gezond door hun hoge vitamine C-gehalte en hun overvloed aan anti-oxidanten.

Later meer info >

 

Jostabes

 

ZP-SBV-Josta-000_0647-(144)_240_220_72dpi De Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes, de Europese stekelbes en de Worcesterbes, een Noord-Amerikaanse zwarte stekelbes. De bessen zijn kleiner dan deze van stekelbessen, maar hebben wel hetzelfde gestreepte patroon, en iets groter dan gewone zwarte bessen. De smaak ligt tussen beide in. Vroeg geplukt smaken ze iets meer naar kruisbessen, volkomen rijp iets meer naar zwarte bessen.

Later meer info >

 

Groene stekelbes

 

ZP-SBV-STEK-000_0647-(251)Stekelbessen zijn knapperige vruchten die gelukkig met de dag weer aan belangstelling winnen. Ooit veredeld in kloostertuinen, verrassen stekelbessen ons met hun enorme diversiteit aan smaken, kleuren en variëteiten. De teelt dateert van in de 12de eeuw wat ondertussen resulteert in meer dan 2000 variëteiten. Vroeger werden groene stekelbessen onrijp geplukt als pectinebron voor confituren. Nu kweken we andere groene en gele soorten om ze rijp en vers uit het vuistje op te peuzelen.

Later meer info >

 

Rode stekelbes

 

rode_stekelbes_01We zouden stekelbessen naar kleur kunnen indelen in vele rubrieken: groen, geel, oranje, rood, paars, zelfs zwart. Dat doen we niet, maar om toch enigszins de diversiteit te benadrukken, hebben we de roodvruchtige wat gegroepeerd. Daarbinnen heb je ze van dik (Captivator) tot dun (Hinnomaki red), met smaken die al evenzeer verschillen als hun grootte. Ontdekken maar….

Later meer info >

 

Kiwibes

 

ZP_O'Bio_kiwibes_000_0004_240_220_72dpiAan de kiwibes is niet direct iets exotisch. Integendeel. We telen ze hier in België, maar van oorsprong komt de kiwibes uit Siberië, Oost-Rusland, China, Korea en Japan. De plant is een klimplant waardoor we ze telen als een soort paraplu. Onder het scherm hangen de vruchten. Ze worden net als bessen met de schil gegeten, en variëren in kleur van groen tot rood. Bij O’Bio telen we een 8-tal variëteiten.

Later meer info >

 

Gojibes

 

goji_01

In China worden er maar liefst 82.000 hectare gojibessen geteeld. De vrucht heeft er dan ook een bijna goddelijke status. Al 2000 jaar worden gojibessen gebruikt in de Chinese geneeskunde. De hoge gehaltes aan bio-actieve actieve stoffen zullen hier niet vreemd aan zijn. Spijtig genoeg komt enkel de gedroogde vorm tot bij ons. O’Bio beproeft daarom de teelt van verse goji-bessen.

Later meer info >

 

Browse F.A.Q. Topics

zelf plukken

 • Hoe gaat het zelfplukken in zijn werk?
  1. Dat is heel eenvoudig. Je komt bij ons aan, parkeert je fiets of wagen op de parking, en je meldt je aan in onze hoevewinkel. Daar krijg je van ons alles mee wat je nodig hebt om te plukken: een plukemmertje, dat je om je hals kunt hangen: dat is praktisch, zo heb je beide handen vrij om te plukken. Kleinverpakking zodat je blauwe bessen, rooie of gele frambozen, bramen en rode bessen, enzoverder, allemaal in afzonderlijke doosjes kan doen. En één of meer plukkistjes (afhankelijk van je pluk-intenties op dat moment) waarin je de kleinverpakking kunt plaatsen. Extra verpakking of kistjes kan je uiteraard steeds komen bijhalen.
  2. Je krijgt ook een plannetje mee van onze zelfpluktuin, zodat je vindt waar alles staat. En op de rijen in de pluktuin staat aangegeven wat wél en wat nog niét rijp is.
  3. Je plukt er zoveel of zo weinig als je zelf wil. ’s Snoepen, dat mag, je moet tenslotte weten of de vruchten lekker zijn. Maar je zal begrijpen dat het de bedoeling is dat de besjes uiteindelijk in de doosjes terecht komen, en niet enkel in je buik. Of toch niet direct. Maar dat wist je uiteraard.
  4. Enfin, als je voldoende geplukt hebt, dan kom je terug naar ons hoevewinkeltje. Daar worden de bessen afgewogen, en afgerekend.
  5. Heb je zin om op het einde of tussendoor even te pauzeren, of om een wandeling te maken doorheen het Provinciaal Domein Baliekouter bvb, dan kan je altijd even in de winkel vragen om je oogst in de koeling te plaatsen. Die houden we bij tot je vertrekkensklaar bent.
 • Zijn kinderen ook welkom op de zelfpluktuin?

  Meisje met geplukte frambozen

  Kinderen zijn absoluut welkom op de zelfpluktuin. Gezondheid is toch in de eerste plaats voor de kleinsten bedoeld? En bovendien is het een unieke kans om hen in contact te brengen met fruit. Vers fruit, datgene waar kinderen soms nog te weinig van eten. Zo kunnen ze ook leren hoe divers fruit kan zijn. Dat er meer bestaat dan appels en appelsienen. En hoe aantrekkelijk fruit kan zijn, met al zijn smaken, vormen en kleuren.

  Uiteraard… dat zal u begrijpen, is het niet de bedoeling dat kinderen hun buikje vol eten aan de struik. Even proeven, en dan vooral veel meehelpen met papa en mama om de besjes geplukt te krijgen.

 • Moeten we de bessen wassen?

  Hohhh, de meeste mensen wassen onze bessen niet. Zij zijn niet met chemische middelen bespoten, dus dat is al een geruststelling. Maar goed, wat stof op de schil kan altijd. Langs de andere kant, dit helpt ons misschien om wat resistentie op te bouwen. Alles wassen en cleanen en schoon wrijven, dat is ook niet wat dieren doen. En wees gerust, wat weerstand betreft kunnen we nog iets van de beestjes leren.

 • Wat moeten we meebrengen als we komen zelfplukken?

  In principe heb je weinig nodig. Wij zorgen ervoor dat elk van jullie (ook de kleinsten) een handige plukemmer krijgen. Verder zorgen we voor klein-verpakking, zodat je blauwe bessen in aparte doosjes kan doen, frambozen, witte bessen, noem maar op. Zo heb je ook een idee hoeveel je ongeveer geplukt hebt. Tot slot proberen ook altijd wel wat kartons of houten wegwerpkistjes in voorraad te hebben, zodat je je doosjes veilig kan opbergen in de wagen, zodat ze niet omvallen. Dat zou zonde zijn.

  Maar….! We zijn wel content als je zelf zo een kartonnen of houten kistje of curver box of wat dan ook meebrengt! Want dat is zoekwerk gespaard voor ons.

What our clients say